Vier jaar gedetineerd in de Hel van Bangkok

Vier jaar gedetineerd in de Hel van Bangkok

Vandaag vier jaar geleden viel een bastion aan Thaise politieagenten onder begeleiding van haar Nederlandse collega’s de woning van Johan en Tukta binnen. Sindsdien zal het leven van de familie van Laarhoven nooit meer hetzelfde zijn. Vorig jaar schreven wij een artikel over de gebeurtenissen tot aan jaar drie. Vandaag schrijven wij een artikel over het afgelopen jaar.

Op 26 juli gaf de Nationale Ombudsman in een telefonische interview aan dat het voor de autoriteiten verplicht is om aan zijn onderzoek mee te werken. De aanleiding hiervoor was de weigerachtige houding van het OM in deze kwestie. Dat de autoriteiten niet meewerken heeft Reinier van Zutpen niet vaak meegemaakt.

De poppenkast ging hierna vrolijk door. Op 31 augustus ontkende minister Blok dat hij het onderzoek van de Ombudsman tegenwerkte.

In september 2017 gebeurde er erg veel. Zo bleef Vera Bergkamp druk zetten met het verzoek tot een Verslag Schriftelijk Overleg (VSO). Ook was het de bedoeling dat de Nederlandse strafzaak tegen Johan en medeverdachten zou starten. Johan wil erg graag bij zijn proces in Nederland zijn. In de tussentijd verslechterde Johan zijn gezondheid nog meer en ging het Openbaar Ministerie kijken of hij toch bij zijn eigen proces kon zijn. Dat was er overigens eentje voor de bühne, want het OM wist donders goed wanneer hij bij het proces aanwezig kon zijn. Echter toverde de tegenstander van de familie van Laarhoven nog een konijn uit de hoge hoed, per abuis werd de dagvaarding van Johan ingetrokken. Zou men dit hebben gedaan om het onderzoek van de Ombudsman te dwarsbomen? De laatstgenoemde mag namelijk volgens de wet geen onderzoek doen als de verzoeker gedagvaard is.
In de tussentijd voerde Vera Bergkamp (D66) de druk nog meer op. Ze zocht (en kreeg) steun bij andere politieke partijen voor het Verslag Schriftelijk Overleg (VSO) waar we eerder over schreven. De vertragingstactieken van het OM bleven niet onopgemerkt bij de verdediging . ‘Het OM heeft bewust de zaak Van Laarhoven proberen te frustreren’, aldus raadsman Sidney Smeets in een interview.
Aan het einde van de maand van september vond de officieuze spreekbuis van het OM, John van den Heuvel het nodig om iemand na te trappen die op de grond ligt met een belachelijke column. Gelukkig is lang niet iedereen het eens met de onzin van John.

Het afgelopen jaar overleed ook de Thaise koning. Er was even sprake van gratie voor veel (buitenlandse) gevangenen. Helaas waren Johan en Tukta niet een van de gelukkigen.

In november werd er een moreel beroep gedaan op de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. ‘Minister van justitie in Rutte III, Ferdinand Grapperhaus, er staat u een mooie taak te wachten.’ Tot op de dag van vandaag heeft ook deze minister ook niks gedaan.

We hebben het vaak geschreven. Vera Bergkamp (D66) is een erg bijzondere vrouw. Zij geeft niet op voordat de onderste steen boven is in deze kwestie. Daarom diende ze weer nieuwe Kamervragen in. Dat december een van de donkere maanden is bleek wel weer. In deze maand kregen Johan en Tukta wederom verschrikkelijk nieuws. Het Thaise Openbaar Ministerie besloot om wéér in hoger beroep te gaan. Ondanks dat Johan al twee keer tot de maximale straf veroordeeld is. Door dit hoger beroep is het uiterst onzeker of Johan binnen afzienbare tijd met het zogenaamde WOTS-verdrag naar Nederland overgebracht kan worden.

Meer en meer mensen hebben hun vraagtekens bij deze zaak. Zelfs de Nederlandse rechtsstaat werd in twijfel getrokken. Bij de zaak van Julio Poch is de rol van Nederland ook verre van netjes te noemen. In een ingezonden brief aan De Telegraaf riep A. Beukering op om een soortgelijke situatie te voorkomen, en iets te doen aan dit jarenlange leed.
Omdat antwoorden op vragen van Vera Berkamp (D66) wederom uitbleven is zelfs de voorzitter van de Tweede Kamer zich gaan bemoeien met de Kamervragen. Later bleken de antwoorden toch beschikbaar.

Mocht het zo zijn dat het OM niet meer weet wat te doen, somde flappie van wapexpress.nl op wat de mogelijkheden zijn om Johan naar Nederland te halen. Johan klaagt al jaren over de weinig zinvolle ondersteuning van de Nederlandse Ambassade te Bangkok. Echter gaf diezelfde ambassade aan dat zij een Brits initiatief om de leefomstandigheden in de gevangenis te verbeteren zou ondersteunen. Wij weten niet of dit daadwerkelijk zoden aan de dijk heeft gezet.
Hans Geleijnse van thailandtref.com is een van de weinige journalisten die Johan in de gevangenis heeft kunnen bezoeken. Wil je weten hoe zo’n bezoek eraan toe gaat? Klik dan op deze link. Op basis van het bezoek van Hans Geleijnse schreef ook misdaadjournalist.nl een artikel met toevoegingen van een gesprek tussen Peter R. de Vries en Gerard Spong.

Eind februari, begin maart, haalde een Officier van Justitie wederom een enorme stunt uit in Thailand (hij was niet de eerste). Zonder medeweten van de verdediging probeerde deze vertegenwoordiger van het OM namelijk een dagvaarding te overhandigen. Een hevig geëmotioneerde Johan weigerde deze natuurlijk in ontvangst te nemen. De dagvaarding zorgde weer voor hoop en enorm veel verbazing in Nederland.

In deze periode kwam ook naar buiten dat de criminele Officier Lucas van Delft ‘gewoon’ weer zijn functie mag bekleden. Dit is de man die direct verantwoordelijk is voor al het leed in deze zaak. Het is overduidelijk dat van Delft door bepaalde mensen binnen het OM in bescherming is genomen en nu op de oude voet verder mag.

In Nederland boekte de verdediging ondertussen weer een flinke overwinning. De rechter besloot namelijk dat er zonder Johan geen proces kan plaatsvinden. Chapeau voor de advocaten! Maar er zijn wel weer een hoop van onze belastingcenten weggegooid met de reis naar Thailand.

De Nationale Ombudsman laat zich niet piepelen, bleek op 19 maart 2017. Toen heeft hij in een brief laten weten dat hij het onderzoek in deze zaak gewoon voortzet. “Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt”. Zei Reinier van Zutphen resoluut.

In april begon Bart Hissink ook met zijn acties voor de Tweede Kamer. Op meerdere momenten confronteerde hij Nederlandse politici met de gevangenschap van Johan en Tukta. Zo sprak hij kort met Sybrand Bruma, Ank Bijleveld, Stef Blok, Thiery Baudet, Alexander Pechtold, Mark Rutte, Vera Bergkamp and many more. Bart, je bent een top gozer. Onze dank is eeuwig en we hopen ooit iets voor je terug te kunnen doen.

De inzet van alle betrokkenen in deze zaak begint z’n vruchten af te werpen. Want in juni besloot justitie om toch mee te werken aan het onderzoek van de Nationale Ombudsman. Reinier van Zutphen wil het onderzoek voortvarend doen en snel afronden.

Misschien ook niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat het bij het Openbaar Ministerie maar blijft rommelen. Zo zou er sprake zijn van nepotisme en werden er op meerdere momenten journalisten ongeoorloofd afgeluisterd. Ook is er sprake van een integriteitscrisis bij het beroemde en beruchte Openbaar Ministerie te Breda. Hier klaagde voormalig collega’s van Lucas van Delft over de wijze waarop het criminele gedrag van hem afgehandeld is.

Wij willen iedereen bedanken die dit onderwerp aandacht blijft geven. Dankzij jullie blijft dit onderwerp leven. Voor het volgende jaar hopen we echt dat Johan en Tukta eindelijk naar Nederland komen. We missen ze enorm en het duurt al veel te lang. Steun ze door een brief of kaartje te sturen via onze site. Dat kan namelijk via deze link.

This post was written by

3 reacties on "Vier jaar gedetineerd in de Hel van Bangkok"

 • marina bodijn.slot says

  Hallo Johan.en Tukta.ik schrijf je dit berichtje om.steun.te geven.aan.jullie beiden.En hoop dat jullie.snel naar nederland mogen komen.En.weer betere tijden.mogen komen en.de zon.weer gaat schijnen.voor jullie.

 • Oki uit Tilburg says

  30 jaar al een gedoogbeleid in Nederland en dan weg gezet worden als een grote hardddugsbaron in de hel ??
  En eerst heeft de Nederlandse staat hem leeg getrokken aan belastingen om hem vervolgens op te laten pakken door Thaise autoriteiten?? Mooi spel pffff we moeten ons voortaan schamen om Nederlander te zijn. Dat is wel eens anders geweest. Laat die man vrij en ga boeven vangen . Maar daarin zijn jullie niet in staat met jullie beleid van lik me vestje.
  Bravo Nederland

 • Vince says

  Wat er ook gebeurd is een landgenoot mag nooit door zijn eigen regering verraden worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *