Advocaat van Johan van Laarhoven gefrustreerd: OM heeft haar huiswerk niet goed gedaan

Advocaat van Johan van Laarhoven gefrustreerd: OM heeft haar huiswerk niet goed gedaan

BREDA/TILBURG – Volstrekte ‘onzin’ noemt advocaat Sidney Smeets het bericht dat het Openbaar Ministerie (OM) wil onderzoeken op welke termijn zijn cliënt Johan van Laarhoven naar Nederland kan komen. ,,Ik vind het een onbegrijpelijke gang van zaken”, laat hij desgevraagd weten aan het Brabants Dagblad. ,,Ze weten wel degelijk wanneer hij kan komen: in juli 2018.”

Het OM liet vrijdagmiddag via een persbericht weten dat ze de dagvaarding die ze naar Van Laarhoven had gestuurd, voorlopig intrekt. Reden: ze wil onderzoeken of en op welke termijn de 57-jarige Van Laarhoven bij zijn eigen rechtszaak kan zijn. Hij zit momenteel in de cel in Thailand nadat hij daar in hoger beroep tot 75 jaar celstraf werd veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiend had bij de coffeeshops van The Grass Company.

,,Maar het Openbaar Ministerie wil hem helemaal niet naar Nederland krijgen”, reageert Smeets gefrustreerd. ,,We vragen al bijna drie jaar om hem naar Nederland te halen, maar tot nu toe is dat nog steeds niet gedaan.” Hij noemt de gang van zaken een ‘volstrekt doorzichtige manier om te verbloemen dat het OM nu eieren voor haar geld kiest’. ,,Uit angst voor een keiharde afstraffing door de rechter.”

Bezwaar

Smeets heeft samen met zijn collega’s bezwaar gemaakt tegen de dagvaardingen van in totaal acht verdachten, onder wie Van Laarhoven. ,,We wisten al op het moment dat de dagvaarding uitgebracht werd, dat het nooit tot een zitting kon komen, omdat hij al vanaf het eerste moment heeft aangegeven aanwezig te willen zijn. Als je nu vier of vijf dagen voor de behandeling tot de conclusie komt dat hij er niet bij kan zijn, heb je óf zitten slapen óf wil je voorkomen dat het verhaal ontstaat je een enorme nederlaag hebt geleden.”

Van Laarhoven mag volgens internationale regelgeving pas in juli 2018 overgedragen worden aan Nederland. ,,Dus het OM weet wel degelijk wanneer hij kan komen.”

Getuige

Wat betreft Smeets en zijn collega’s hoeft het ministerie geen tweede dagvaarding de deur uit doen, omdat de zaak mogelijk toch geseponeerd zou worden. ,,Theoretisch gezien moet Van Laarhoven in Nederland straks nog zestien jaar uitzitten. Die straf krijg je hier alleen voor ernstige moord, niet voor het exploiteren van coffeeshops”, legt Smeets uit. ,,De uitkomst is dan mogelijk dat hij niks strafbaars heeft gedaan en dan kan de zaak geseponeerd worden.”

Bovendien speelt Van Laarhoven een cruciale rol in de hele zaak, maar is hij nooit gehoord als getuige. ,,Het OM heeft zelfs geschreven dat ze hem geen vragen wil stellen.” Aanvankelijk zouden gesprekken met getuigen, onder wie Van Laarhoven, de afgelopen twee weken hebben plaatsgevonden, maar door de dagvaardingen van het OM ging daar een streep doorheen. ,,Hij is gedagvaard zonder dat hem ook maar één keer een vraag is gesteld over de strafbare feiten. Hij moet op zijn minst kunnen zeggen dat hij het niet heeft gedaan.”

Door: bd.nl, Manon de Boer op 16-09-2017

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *