OM zoekt uit of Johan van Laarhoven naar Nederland kan komen

OM zoekt uit of Johan van Laarhoven naar Nederland kan komen

BREDA – Justitie in Breda wil onderzoeken of voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven van The Grass Company, die een jarenlange celstraf uitzit in Thailand, zelf bij zijn proces in Nederland aanwezig kan zijn, zoals hij wil. Het proces tegen de 56-jarige Tilburger zal later beginnen. De dagvaarding tegen Van Laarhoven is ingetrokken, het gaat om een tijdelijke maatregel.

Van Laarhoven zit een lange celstraf uit in Thailand voor witwassen. Volgende week is een eerste zitting gepland in zijn rechtszaak.

Terugkeer
Hij was opgeroepen en had ook via zijn advocaten aangegeven dat hij zelf bij de zitting in Nederland aanwezig wil zijn. Maar het is intussen duidelijk dat het nog zeker tot volgend jaar zomer duurt voor hij kans maakt op terugkeer naar Nederland.

Johan van Laarhoven is door het OM in Breda kort voor de zomer officieel aangeklaagd voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en drugshandel. Hij zou 25 miljoen euro hebben weggesluisd naar onder meer Thailand en Luxemburg.

Nog meer verdachten
Ook zijn broer Frans (69) en twee medewerkers van coffeeshopketen The Grass Company uit Bladel en Tilburg hebben een vergelijkbare aanklacht op de deurmat gehad.

De andere verdachten zijn instellingen: de Tilburgse vastgoed- en investeringsmaatschappijen van de broers Van Laarhoven en een Luxemburgse bank.

Niet-openbaar
De regiezitting tegen de andere verdachten gaat woensdag gewoon door. De zaak is eerst achter gesloten deuren. De verdachten en hun advocaten hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de dagvaarding en dat willen ze bespreken met OM en rechtbank.

Waar precies de pijn zit, is onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de grote zorgen die de advocaten hebben over Johan van Laarhoven. Ze vinden dat het geen eerlijk proces is, omdat de hoofdverdachte niet eens naar de rechtbank kan komen om zijn deel van het verhaal te vertellen.

Door: Willem-Jan Joachems, Omroep Brabant op vrijdag 15 september 2017.

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *