Rechter tikt Openbaar Ministerie op vingers. Geen proces zonder Johan van Laarhoven

De rechtbank van Breda bepaalde vandaag (woensdag) dat er geen proces tegen Johan van Laarhoven kan plaatsvinden zolang de voormalige coffeeshophouder niet zelf aanwezig kan zijn.

Het besluit van de rechtbank betekende een gevoelige tik op de vingers van het Openbaar Ministerie. Van Laarhoven had op 21 februari geweigerd de dagvaarding in ontvangst te nemen die officier van justitie Peter Snijders hem had willen overhandigen. Snijders was daartoe speciaal naar Bangkok gevlogen. Van Laarhoven bevindt zich in de Klong Prem gevangenis in de Thaise hoofdstad, waar hij twintig jaar gevangenisstraf uitzit na veroordeling wetens witwassen van in Nederland verdiend ‘drugsgeld’. De rechtbank Breda vond (in een zitting achter gesloten deuren) dat Van Laarhoven alle recht had de dagvaarding te weigeren.

Omdat de zaak tegen Van Laarhoven en diens levenspartner Tukta Kaen-in in Thailand nog voor het Hooggerechtshof moet dienen is er geen kans op dat Van Laarhoven op afzienbare termijn naar Nederland kan vertrekken om zijn proces bij te wonen. Mr. Snijders was daarvan op de hoogte. Zijn nieuwe poging van Laarhoven te dagvaarden kwam dan ook als een verrassing, zeker nadat vorig jaar een eerste dagvaarding enkele dagen voor het proces door datzelfde OM werd ingetrokken. Wat het OM tot de vliegreis naar Thailand heeft gebracht blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Er is aan de Thaise autoriteiten nog geen verzoek tot uitlevering van Van Laarhoven gedaan.

Wat het inwilligen van het bezwaarschrift van Van Laarhovens advocaten gaat betekenen voor het proces tegen de andere gedaagden van The Grass Company (dat op 27 maart met een zgn. regiezitting hervat zou worden na de schorsing vorig jaar) is nog onbekend. Wel heeft Frans van Laarhoven, één van de gedaagden, van meet af aan gesteld dat zijn broer als getuige in het proces moet kunnen optreden.

Zowel de Tweede Kamer als de Nationale Ombudsman hebben de afgelopen jaren meerdere malen vraagtekens gezet bij de gang van zaken rond het rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie in Nederland aan Thailand dat de arrestatie van Van Laarhoven in gang zette.

Voormalig minister van Justitie Stef Blok (VVD) stelde vorige jaar pas te willen proberen Van Laarhoven naar Nederland te krijgen als de juridische procedure in Thailand is afgerond. Eenzelfde reden voor afwijzing kwam recentelijk in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden van Blok’s partijgenoot, minister van rechtsbescherming Sander Dekker.

Trefpunt Azië heeft nog geen contact kunnen krijgen met de betrokken advoaten van het bureau Spong. Aanvulling op dit bericht volgt.

Door: Hans Geleijnse, trefpuntazie.com op 21 maart 2018

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *