Thailand. Nederlandse ambassade achter Brits initiatief verbetering leefomstandigheden gevangenissen

Thailand. Nederlandse ambassade achter Brits initiatief verbetering leefomstandigheden gevangenissen

Om ‘privacyredenen’ geen uitspraak over Johan van Laarhoven

De Nederlandse ambassade steunt het recente initiatief van de Britse om samen met de Thaise autoriteiten tot verbetering van de leefomstandigheden voor gedetineerden in Thaise gevangenissen te komen. De Nederlandse ambassade was van dit initiatief op de hoogte; ambassadefunctionarissen hebben het afgelopen jaar door de Britse ambassade georganiseerde workshops over dit onderwerp. Ook was een vertegenwoordiger van de ambassade aanwezig bij de presentatie van het samenwerkingsverband met de Thaise overheid.

Dit blijkt uit het antwoord van een woordvoerder van de ambassade op door Trefpunt Azië gestelde vragen over het Britse inititief. De ambassade wil overigens niet concreet te kunnen reageren op onze vraag of dit initiatief aanleiding kan zijn de klachten van gedetineerde Johan van Laarhoven over diens behandeling nogmaals onder aandacht van de Thaise autoriteiten te brengen . ‘In verband met de privacywetgeving doen wij nooit uitspraken over individuele gedetineerden,’ meldt de woordvoerder.

Het volledige antwoord van de Nederlandse ambassade:
Afgelopen week hielden het Thaise Department of Corrections en de Britse Ambassade een gezamenlijke presentatie en een workshop aangaande de introductie van nieuwe Standard Operating Procedures inzake de behandeling van Thaise en buitenlandse gedetineerden in Thaise gevangenissen. Deze S.O.P.’s zijn opgesteld door het Department of Corrections, waarbij de Britse Ambassade een adviserende rol vervult. Deze S.O.P.’s zullen de komende tijd worden uitgerold over alle Thaise gevangenissen en beogen een verbetering van de detentieomstandigheden van alle gedetineerden op het vlak van mensenrechten, educatie en rehabilitatie.
Het bovengenoemde project is een samenwerkingsverband tussen de Thai en de Britten. Het afgelopen jaar heeft de Britse ambassade in het kader hiervan enkele informatiebijeenkomsten en workshops georganiseerd voor collega-ambassades, waarbij ook de Nederlandse ambassade aanwezig is geweest. De Nederlandse ambassade ondersteunt het samenwerkingsverband van harte. Om die reden was ook afgelopen week een vertegenwoordiging van de Nederlandse ambassade bij de presentatie aanwezig.
De Nederlandse ambassade doet in verband met de privacywetgeving nooit uitspraken over individuele gedetineerden. In algemene zin kan gezegd worden dat Nederlandse gedetineerden consulaire bijstand krijgen indien zij dit wensen en dat de detentieomstandigheden in de Thaise gevangenissen de voortdurende aandacht hebben van de Nederlandse ambassade en dat er regelmatige overleg plaatsvindt met de Thaise autoriteiten.

Door: Hans Geleijnse, trefpuntazie.com op 20 februari 2018

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *