Minister geeft in Thailand aangehouden Van Laarhoven nog geen hoop

Het oordeel van de Nationale Ombudsman over hoe Nederland coffeeshophouder Johan van Laarhoven heeft behandeld, is volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) “stevig”. Maar de bewindsman belooft niet dat hij Van Laarhoven vanuit zijn Thaise cel naar Nederland zal halen, zoals onder andere regeringspartij D66 eist.

De ombudsman concludeert dat Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw voor jaren in de cel zijn beland door nalatigheid van Nederlandse instanties.

Grapperhaus neemt het oordeel “zeker serieus” en wil daarover “snel” met de ombudsman in gesprek. Maar hij zegt vooralsnog over de zaak te zwijgen.

D66 wil dat Grapperhaus in actie komt en zelf contact opneemt met de Thaise autoriteiten. Zo moet hij proberen Van Laarhoven en zijn vrouw naar Nederland te halen, vindt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp.

Tot dusver hield de minister vol dat hij de coffeeshopeigenaar niet kan helpen, omdat diens rechtszaak in Thailand nog loopt.

OM kan Thailand om uitlevering vragen

Het Openbaar Ministerie (OM) kan Thailand wel vragen Van Laarhoven uit te leveren, zodat hij ook in Nederland kan terechtstaan. Maar dat weigert het OM tot op heden. Grapperhaus kan justitie een zogeheten aanwijzing geven om dat alsnog te doen, maar wilde dat niet doen.

Bergkamp noemt het “in- en intriest dat de Nationale ombudsman eraan te pas moest komen” om duidelijk te maken dat Nederland “ontluisterend” heeft gehandeld. Ze wil dat Grapperhaus in de Kamer zijn plannen komt uitleggen.

Van Laarhoven was mede-eigenaar van coffeeshopketen

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van een Nederlandse coffeeshopketen. Het OM verdenkt de vier shops ervan in die tijd te grote voorraden softdrugs te hebben gehad. De man wordt ook verdacht van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De Nederlander werd in 2014 samen met zijn vrouw opgepakt, nadat het OM meerdere malen met de Thaise autoriteiten contact had gehad over een rechtshulpverzoek, waar door de Thai niet naar werd gehandeld.

Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot 75 jaar celstraf, waarvan effectief 20 jaar, voor het witwassen van geld dat hij verdiende met de verkoop van softdrugs in Nederland. Zijn vrouw kreeg een effectieve celstraf van zeven jaar en vier maanden.

Het OM zegt niet te hebben kunnen voorzien dat Van Laarhoven en zijn vrouw zouden worden aangehouden door de Thaise autoriteiten. De ombudsman noemt dit “ongeloofwaardig”.

Door: nu.nl op 11 maart 2019

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *