BD: Advocaten Van Laarhoven: ‘Geef geschorste officier ook een spreekverbod’

De advocaten van de in Thailand gevangen zittende Johan van Laarhoven willen een spreekverbod voor de geschorste officier van justitie Lucas van Delft. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de officier, die onder valse naam gemeld zou hebben dat hij bedreigd werd met de dood.

Van Delft leidde als officier van justitie het onderzoek naar Van Laarhoven en The Grass Company, de door hem opgerichte coffeeshopketen. In een interview met NRC Handelsblad geeft Van Delft aan dat hij overspannen raakte nadat hij te horen had gekregen dat in het criminele drugsmilieu een aanslag tegen hem werd beraamd. Bij wijze van ‘noodsprong’ belde hij in november onder een valse naam met de politie met de mededeling dat Van Delft uit de weg zou worden geruimd.

103 jaar cel
De advocaten van Van Laarhoven zien Van Delft als de man die de Thaise justitie aanzette tot de arrestatie van naar Pattaya verhuisde Tilburger. Afgelopen zomer werd Van Laarhoven in Bangkok veroordeeld tot 103 jaar cel, waarvan hij 20 jaar moet uitzitten. Van Delft gaf ook leiding aan het in Nederland lopende strafonderzoek tegen The Grass Company, dat nu al ruim vier jaar duurt. In NRC Handelsblad zegt Van Delft dat de coffeeshopketen ‘de belasting bedondert’. “In deze zaak gaat het om op het oog keurige zakenmensen. Maar als je gaat spitten blijken ze zich aan allerlei strafbare feiten schuldig te maken om de legale handel te faciliteren”.

Reactie raadsmannen
Die uitlatingen bewijzen volgens advocaat Gerard Spong dat het ‘goed is dat de overspannen Van Delft op non-actief is gesteld’. Hoofdofficier Van der Voort zou hem ook een spreekverbod moeten opleggen, vindt Spong. “Van Delft vindt blijkbaar alles geoorloofd om zijn eigen reputatie te redden. Hij zet Johan van Laarhoven zonder enige onderbouwing weg als crimineel.” Spongs collega Sidney Smeets zegt dat het onderzoek naar The Grass Company altijd al ‘een persoonlijke obsessie’ voor Van Delft leek te zijn. “Het kan gewoon niet wat hij gedaan heeft. Als blijkt dat hij toen al overspannen was, zou dat ook gevolgen moeten hebben. Ik snap wel dat Nederland geen invloed heeft op het Thaise proces, maar de minister zou dan bijvoorbeeld kunnen proberen om Van Laarhoven en zijn vrouw hun straf uit te laten zitten in Nederland.”

Bron: http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/advocaten-van-laarhoven-geef-geschorste-officier-ook-een-spreekverbod-1.5698499

Tagged with , ,
This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *