Volkskrant: Van Laarhoven doet definitief aangifte tegen officier wegens smaad

Volkskrant: Van Laarhoven doet definitief aangifte tegen officier wegens smaad

De Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven, die in Thailand vastzit wegens witwassen van drugsgeld, heeft aangifte gedaan tegen officier Lucas van Delft. Van Laarhoven beschuldigt de officier van laster en het doen van een valse aangifte tegen hem. Dat heeft zijn advocaat Sidney Smeets laten weten.

Van Delft raakte begin februari zelf in opspraak. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het doen van een valse aangifte en is inmiddels geschorst. Hij zou in 2015 onder valse naam melding hebben gemaakt van ernstige bedreiging en een plan om hem te liquideren. De politie nam vervolgens uitgebreide beveiligingsmaatregelen, terwijl  achteraf niet duidelijk was of er wel echt een dreiging was.

Valse melding

Van Laarhoven heeft nu aangifte tegen officier Van Delft gedaan omdat hij in zijn mogelijk valse melding zou hebben gezegd dat de bedreiging uit de hoek van Van Laarhoven kwam. Hij zou leden van de motorclub Satudarah hebben ingehuurd om Van Delft te bedreigen. De advocaten van Van Laarhoven zeggen dat te hebben gehoord van betrouwbare bronnen en willen nu inzage in de anonieme melding die de officier deed van zijn kennelijke bedreiging.

Van Delft is hangende een strafrechtelijk onderzoek geschorst. Justitie verdenkt hem formeel van het delict ambtsdwang. Daar staat een straf op van maximaal vier jaar cel.

Recent besloot de rechtbank in Den Haag dat de advocaten van Van Laarhoven Van Delft en een aantal rechercheurs mogen horen als getuige over hun rol bij strafzaak tegen Van Laarhoven in Thailand. Van Laarhoven werd in Thailand opgepakt, na een rechtshulpverzoek van Nederland. Volgens justitie was dat op eigen initiatief van de Thaise autoriteiten. Maar de advocaten van Van Laarhoven vermoeden dat dit wel degelijk gebeurde op verzoek en aandringen van Nederland.

Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de aangifte.

Bron: Volkskrant

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *