Nationale ombudsman zet onderzoek voort naar klachten Van Laarhoven

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, zet het onderzoek voort naar klachten van Johan van Laarhoven en zijn partner over hun rechtshulpverzoek van Nederland aan Thailand. 

 

Dat schrijft hij donderdag in een brief aan Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Van Laarhoven was tot 2011 mede-eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company met vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. In 2014 werd hij in zijn woonplaats in Thailand aangehouden nadat de Nederlandse autoriteiten het land hadden gevraagd te helpen bij een onderzoek naar hem via een zogeheten rechtshulpverzoek.

Thailand heeft hem vervolgens in een gevangenis gezet, nadat hij daar is veroordeeld omdat hij in Nederland geld heeft verdiend met coffeeshops.

In Nederland wordt hij verdacht van overtreding van de opiumwet, witwassen en onderdeel zijn van een criminele organisatie.

Volgens Van Zutphen is “het in het belang van beide verzoekers” dat het onderzoek “zo spoedig mogelijk van start kan gaan zodat er duidelijkheid komt”. Daarvoor is het tevens belangrijk dat alle partijen medewerking verlenen.

Strafrechter

De ombudsman schrijft dat het aan hem was om te beslissen om de klacht in behandeling te nemen. Normaal wordt gewacht wordt op een uitkomst bij de strafrechter, maar Van Zutphen zegt een uitzondering te maken omdat er geen reëel zicht is op een spoedige start van de strafrechtelijke procedure.

Het onderzoek richt zich specifiek op het beoordelen van afwegingen van het Openbaar Ministerie bij de vraag om rechtshulp van Van Laarhoven.

Overleg

Ruim een jaar geleden werd er gestart met het onderzoek. Sindsdien is er meerdere keren overleg gevoerd tussen verschillende partijen. Medewerking aan het onderzoek is echter uitgebleven, schrijft Van Zutphen.

De Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren meerdere malen vraagtekens gezet bij de gang van zaken rond het rechtshulpverzoek. Voormalig minister van Justitie Stef Blok stelde vorige jaar pas te willen proberen Van Laarhoven naar Nederland te krijgen als de juridische procedure in Thailand is afgerond.

De klacht heeft betrekking op de rol die het Openbaar Ministerie, de Afdeling Internationale Rechtshulp in Strafzaken (AIRS) onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, en de eenheid Zeeland-West-Brabant van de politie, hebben gespeeld bij de arrestatie van Van Laarhoven.

Door: Nu.nl, 19-4-2018

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *