Hoop voor de in Thailand opgesloten Johan na toezeggingen minister Grapperhaus

Hoop voor de in Thailand opgesloten Johan na toezeggingen minister Grapperhaus

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil zich diplomatiek gaan inzetten om de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven en diens echtgenote uit de Thaise gevangenis te krijgen.

Die toezegging deed Grapperhaus donderdag tijdens een debat in de Kamer. Frans van Laarhoven, Johan’s broer, is blij met de toezegging, maar nog niet volledig overtuigd dat het nu goed gaat komen: “We moeten nog maar zien of er nu echt wat gaat gebeuren.”

Tientallen jaren gevangenisstraf

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Hij draaide voor tientallen jaren de gevangenis in. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg twaalf jaar. De Nationale Ombudsman oordeelde vorige maand dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld.

Lees ook: 3.000 handtekeningen voor in Thailand opgesloten Johan

Grapperhaus wilde ondanks aandringen van de Kamer niet zijn mening geven over het optreden van het Nederlandse OM. “Maar ik vind dat ik moet gaan kijken hoe ik langs diplomatieke weg hier iets in kan bereiken.” Een geschreven smeekbede die Van Laarhoven eerder dit jaar aan Grapperhaus stuurde had de minister zeer geraakt. “Het hoort erbij dat ik dit oppak,” zei Gapperhaus. Dit tot blijdschap van de Kamer, waar een meerderheid al een motie had klaarliggen waarin de minister werd opgeroepen tot handelen. “Ik ben heel erg blij met wat de minister net zei”, aldus een opgeluchte Vera Bergkamp (D66), die zich al jaren voor de zaak van Van Laarhoven inzet. “Voor het eerst is er een vorm van verplaatsing, empathie, in deze zaak. Tegen de minister: ik waardeer dit zeer.”

Familie

Ook de broer van Johan is opgewekt. “Ik zat gisteren bij het debat op de publieke tribune met mijn billen bij elkaar”, vertelt Frans. “Ik hoop dat er nu echt iets gaat gebeuren en dat Johan en zijn vrouw gewoon terug naar Nederland kunnen komen.” Op dit moment gaat het slecht met Johan. “Hij slaapt op het balkon en heeft al jaren niet meer op een stoel gezeten”, laat Frans weten. Toen Johan en zijn vrouw opgepakt werden heeft Frans zich ontfermt over hun dochtertje. “Met haar gaat het gelukkig goed”, vertelt Frans. “Maar ze mist haar ouders natuurlijk enorm.” Frans hoopt dat aan deze hele situatie binnenkort een eind komt: “Ik ga in ieder geval door tot de laatste druppel bloed!”

Grapperhaus wil ook de regels voor hulpverzoeken aan andere landen onder de loep nemen, om herhaling in de toekomst te voorkomen. Hij wil de Kamer hier voor de zomer over informeren.

Door: Hart van Nederland op 26 april 2019

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *