Van Delft: ‘Heb naar eer en geweten gehandeld in zaak Van Laarhoven’

Van Delft: ‘Heb naar eer en geweten gehandeld in zaak Van Laarhoven’

DEN HAAG/TILBURG – ,,Ik heb naar eer en geweten gehandeld”, zei officier van justitie Lucas van Delft woensdagmorgen bij het begin van zijn verhoor als getuige in de zaak van Johan van Laarhoven. Een volle dag lang hield Van Delft vol dat hij niet schuldig is aan het feit dat de Tilburgse coffeeshophouder in Tilburg is veroordeeld tot 103 jaar cel.

De advocaten van Van Laarhoven vinden van wel en probeerden daar in het getuigenverhoor in de Haagse rechtbank bewijs voor te vinden. ,,U heeft Van Laarhoven in Thailand afgeschilderd als een grote drugshandelaar. De powerpointpresentatie die u gaf, droop van de drugs”, hield advocaat Gerard Spong Van Delft voor.

Behoeden levenslang
Die hield vol dat Nederland de Thai wel om hulp heeft gevraagd in haar eigen strafrechtelijk onderzoek tegen coffeeshopketen The Grass Company, maar dat justitie nooit kon behoeden dat Thailand Van Laarhoven zelf in de gevangenis zou zetten. Toen dat in juli 2014 toch gebeurde, heeft Van Delft nog zijn best gedaan om hem voor levenslang te behoeden, zo zei hij. Bijvoorbeeld door met Thailand af te spreken dat Van Laarhoven alleen zou worden vervolgd voor witwassen van zijn coffeeshopgeld.

Meld Misdaad Anoniem
Dat de straf toch nog uitkwam op 103 jaar cel ‘verraste’ hem, zei Van Delft. De Bredase officier van justitie leidde het onderzoek tegen The Grass Company, maar werd in december 2015 uit zijn functie ontheven. Dat gebeurde nadat hij stiekem bij Meld Misdaad Anoniem melding had gemaakt van zijn eigen doodsbedreiging. Van Delft (44) werd niet ontslagen: maandag begint hij in een andere functie bij justitie, in een ander arrondissement dan Breda. Over anderhalf jaar mag hij weer officier van justitie zijn.

Door: René van der Lee, Brabants Dagblad op 7 september 2011

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *