NRC: Nederland wil Van Laarhoven uit Thaise cel overgedragen krijgen

NRC: Nederland wil Van Laarhoven uit Thaise cel overgedragen krijgen

De Nederlandse regering bekijkt hoe Thailand kan worden bewogen de in Bangkok wegens witwassen van drugsgeld tot 103 jaar cel veroordeelde Brabantse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven over te dragen.

Er bestaat de vrees dat de 55-jarige Van Laarhoven een langdurig verblijf in een Thaise gevangeniscel – hij moet van zijn straf minimaal 20 jaar uitzitten – niet zal overleven. Daarom bespreken het Openbaar Ministerie in Breda, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken met advocaat Gerard Spong – die Van Laarhoven bijstaat – hoe de softdrugsondernemer naar Nederland kan worden gehaald. Dit bevestigen justitiële bronnen en de strafadvocaat.

Bij justitie zit men in zijn maag met de zaak-Van Laarhoven. De oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company – met filialen in Den Bosch en Tilburg – werd op 23 juli 2014 in zijn woonplaats Pattaya samen met zijn Thaise echtgenote gearresteerd nadat het Nederlandse OM een rechtshulpverzoek naar Thailand had gestuurd.

Het OM in Breda zegt formeel niet verantwoordelijk te zijn voor de Thaise arrestatie van Van Laarhoven. Het gaat om een Thais onderzoek.

Spong heeft gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gesprekken gevoerd over overdracht. Het departement stelt zich volgens de advocaat „zeer welwillend en behulpzaam” op.

Spong vertrekt zaterdag naar Bangkok voor onder meer een gesprek met de Nederlandse ambassadeur, Karel Hartogh. Tussen Thailand en Nederland bestaat sinds 2005 een verdrag over de overbrenging van gevonniste personen. Probleem is wel dat volgens de regels Van Laarhoven minimaal eerst vier jaar celstraf in Thailand moet uitzitten voordat overdracht mogelijk is.

Bijkomend probleem is ook dat Van Laarhoven volgens Spong zijn Thaise echtgenote – die tot 9 jaar cel is veroordeeld – en zijn twee minderjarige kinderen waarschijnlijk niet in Thailand wil achterlaten.

Bron: NRC 

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *