Hoogleraar: ‘Thailand zal Johan Van Laarhoven terugeisen’

Hoogleraar: ‘Thailand zal Johan Van Laarhoven terugeisen’

TILBURG – Het is uitgesloten dat de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven, als hij van Thailand in Nederland mag getuigen in een civiele procedure tegen de Staat, daarna hier mag blijven. 

Dat stelt hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt van de Universiteit van Amsterdam. ,,Nederland kan hem niet zomaar dagvaarden, zo’n verdrag hebben we niet met Thailand. Als Thailand Van Laarhoven hierheen stuurt, is dat een gunst. Maar dan zullen ze bedingen dat hij daarna meteen terugkomt. Zou Nederland zich daar niet aan houden, dan heb je een diplomatieke rel van jewelste.”

103 jaar cel

Van Laarhoven (56) werd door Thailand in 2015 veroordeeld tot 103 jaar cel vanwege het witwassen van geld dat hij met zijn Grass Company-coffeeshops verdiende. Daarvan moet de Tilburger er 20 uitzitten. Hij zit met tientallen mannen in een cel, heeft geen fatsoenlijke wc en slaapt op een betonnen vloer.

In de procedure die zijn advocaten tegen de Staat hebben aangespannen, willen ze bewijzen dat zijn veroordeling in Thailand de schuld is van de Nederlandse justitie. In het kader van een eigen strafrechtelijk onderzoek tegen Van Laarhoven en coffeeshopketen The Grass Company vroegen die de Thaise autoriteiten om ‘al het mogelijke te doen’ om bewijs te verzamelen tegen de Tilburger. Amper een week later sloeg Thailand Van Laarhoven in de boeien.

Door Brabants Dagblad, Chris van Mersbergen op 26 maart 2017

This post was written by

1 reactie on "Hoogleraar: ‘Thailand zal Johan Van Laarhoven terugeisen’"

 • johan keessen says

  hallo beste,
  mijn naam is Johan k en woon al meerdere jaren in Thailand ik lees schrijf en spreek vloeiend Thai.
  ik woon in nakhonrachama {korat} wekelijks bezoek ik gevangenen die niet thais zijn in de plaatselijke gevangenis al hier,en dan maakt het mij niet uit wat het persoon op zijn kerfstok heeft.
  op thailandblog staan heel ongenuanceerde reacties waar men niets mee kan, ik hoop voor die mensen dat ze nooit een misstap maken,maar de kans daarop is groter dan het winnen van een loterij zelfs als het om een eindcijfer zou gaan.
  ik vind het alleen erg vreemd dat iemand die uit Nederland komt en dus geld bezit (bezat)vanwege zijn voormalige werk,nu onder erbarmelijke omstandigheden vast zit ? ik weet dat alles bekoop is maar dan ook alles.
  mvg Johan k

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *