Filemon Wesselink brengt bezoek aan Johan van Laarhoven

Filemon Wesselink brengt bezoek aan Johan van Laarhoven

TILBURG – Johan van Laarhoven krijgt dinsdag 21 maart bezoek van Filemon Wesselink in zijn cel in Thailand. Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en zit een straf uit in Bangkok omdat hij zo zijn geld heeft verdiend.

Wesselink krijgt Laarhoven dinsdag naar verwachting twee uur te spreken. Het bezoek is een initiatief van de presentator, omdat hij begaan is met het lot van Van Laarhoven. Zijn gezondheid gaat sterk achteruit sinds hij gevangen is genomen.

Witwasssen
Van Laarhoven zit een celstraf van 103 jaar uit in Bangkok, omdat hij geld heeft verdiend met het gedoogd verkopen van cannabis. In Nederland is dit geld legaal, maar in Thailand worden zijn inkomsten als ‘drugsgeld’ bestempeld. Wanneer je daar iets koopt van dit geld, wordt dit gezien als witwassen.

Filemon Wesselink verbaast zich over de afwachtende houding van Nederland om het gedoogbeleid dat hier geldt, aan Thailand uit te leggen. Negen politieke partijen hebben ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie opgeroepen om in gesprek te gaan. Ook heeft Van Laarhoven de koning een smeekbede gestuurd.

Kamervragen
In oktober overhandigde Wesselink namens Van Laarhoven en zijn vrouw 23.000 handtekeningen aan Vera Bergkamp. Zij stelde meerdere keren Kamervragen over de nijpende situatie van Van Laarhoven en zijn vrouw. Bergkamp heeft ook een overleg met de minister aangevraagd. Wesselink is onder meer ambassadeur van Justice for Johan.

Vastzitten
Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij in 2014 naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij al meer dan tweeënhalf jaar vast.

Door: Brabants Dagblad, 14 maart 2017, 13.36

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *