Column – Het drama Van Laarhoven…

Column – Het drama Van Laarhoven…
De VOC-voorzitter besteedt deze week aandacht aan nieuwe ontwikkelingen in de zaak van Johan van Laarhoven, de oud-coffeeshophouder die al drie jaar in Thailand gevangen zit. En zals beloofd maakt hij de winnaars bekend van de Grote Cannabis Quiz. Een column met een lach en een traan dus…

Johan en Frans in Nederland gedagvaard

Deze week voltrok zich de zoveelste akte in het al zes jaar durende drama rond de Tilburgse coffeeshop pionier Johan van Laarhoven. Door toedoen van het Nederlandse Openbaar Ministerie zitten Johan en zijn Thaise vrouw Tukta sinds 2014 onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in Thailand. Datzelfde OM liet deze week via een persbericht weten dat ze Johan, zijn broer Frans van Laarhoven en nog twee mensen, onder wie de bedrijfsleider van de The Grass Company coffeeshops, gaat vervolgen voor “fraude, witwassen en het vormen van een criminele organisatie”.

In het persbericht schrijft het OM: “Volgens het OM is de werkwijze van The Grass Company ontwrichtend voor de maatschappij. Via allerlei kantoren, onder meer in Panama en Luxemburg, en schimmige constructies zou jarenlang een deel van de omzet buiten de boeken zijn gehouden zodat er geen belasting over werd betaald. Deze miljoenen euro’s aan zwarte omzet werden witgewassen.”

Heksenjacht

Zullen Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta ooit nog zo gelukkig kunnen zijn samen als hier op deze foto van vlak voor hun gevangenname..?

Ontwrichtend voor de maatschappij, het is nogal wat. Maar wie zo’n grootschalige heksenjacht op touw zet moet wel grote woorden gebruiken om zijn acties te rechtvaardigen. Want een heksenjacht is het, inclusief bizarre ontsporingen als zelf verzonnen doodsbedreigingen van een officier van justitie en het – tevergeefs – in de doofpot proberen te stoppen van de brief waarin de Thaise autoriteiten wordt gevraagd een onderzoek te starten naar Van Laarhoven.

Een brief die leidde tot een veroordeling tot 103 jaar celstraf in Thailand, waarvan Johan er twintig uit moet zitten.

Drama

Dankzij D66 Kamerlid Vera Bergkamp werd het drama Van Laarhoven deze week kort besproken in de Tweede Kamer. “Wat mij betreft is niets in deze zaak vanzelfsprekend”, aldus Bergkamp, die de regering in een motie verzocht zo snel mogelijk alle benodigde diplomatieke voorbereidingen te treffen om Johan uiterlijk juli 2018 naar Nederland te halen.

Johan’s advocaat Sydney Smeets noemde de nieuwe dagvaarding van het OM in een eerste reactie ‘onzorgvuldig en onbehoorlijk’.

De zaak Van Laarhoven is een schandvlek op het blazoen van justitie en de hele Nederlandse overheid en een menselijk drama

Smeets: ‘In het hele onderzoek zijn hem nog nooit vragen gesteld. Hij is nog nooit verhoord. En hij weet niet eens dat hij gedagvaard is. Op deze wijze kan hij zich niet verdedigen.’ Over de vermeende belastingfraude zei Smeets: ‘Het probleem is dat coffeeshophouders die wiet inkopen geen bonnetje krijgen van een drugshandelaar. Daarom hebben ondernemers een vaste afspraak met de fiscus.’

Hij voegde er aan toe dat de Belastingdienst de administratie van The Grass Company altijd goed heeft gekeurd.

Onmogelijke positie

Van Laarhoven bevindt zich in een onmogelijke positie, waarin hij terecht is gekomen door de Nederlandse justitie. Tegen het Brabants Dagblad zei Smeets: ‘Hij is nooit gehoord in zijn eigen zaak, zijn advocaten mogen hem in Thailand niet bezoeken. Dat is allemaal in strijd met een eerlijk proces, want we kunnen zo geen verdediging voeren. Het had justitie gesierd als ze hadden gezegd: Van Laarhoven heeft al een draconisch hoge straf, we laten het er maar bij zitten.’

De zaak Van Laarhoven is een schandvlek op het blazoen van justitie en de hele Nederlandse overheid en een menselijk drama. Elke dag dat Johan en Tukta nog vast zitten in de hel van Bangkok wordt die schandvlek groter.

Meer info, ook over post sturen aan Johan en Tukta kan via: justiceforjohan

Door Derrick Bergman (VOC), www.cnnbs.nl op 5 juli 2017

This post was written by

1 reactie on "Column – Het drama Van Laarhoven…"

  • Etienne Fraai says

    Ik volg de zaak van Johan v Laarhoven op de voet. Wat een vreselijk drama ik hoop dat die snel met de WOTS terug kan naar NLD. Alhoewel de vraag mag worden gesteld wat hem hier dan te wachten staat. Mocht het toch tot een veroordeling komen volgens de beschuldigingen van het OM. Zal de burgemeester via het BIBOP de gedoog vergunningen intrekken. Triest allemaal!! Waar je met je leven iets moois hebt opgebouwd. Nemen ze dan weer af!! Dat noemen ze economische moord. Vraag ik me af wat is dan erger een tijd in een Thaise cel zitten of alles kwijt. Of in dit geval allebei! Dit wens je je ergste vijand niet. Veel sterkte voor Johan en zijn vrouw Tukta in deze bizarre tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *